Spletna mesta DOBER.SI uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, shranjenvanja osebnih izbir, obiskov in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>


Kako podpreti portal

Napaka v čipih HDMI 2.1: prizadeti AV sprejemniki, konzole naslednje generacije in grafične kartice

Prikazano: 2085 Objavil: Trupl00 Objavljeno: 27.10.20 13:23

Potem ko se je lansiranje HDMI 2.1 na trg vleklo leta, so Denon, Marantz in Yamaha v zadnjih nekaj mesecih predstavili prve avdio / video sprejemnike z novo različico avdio / video vmesnika - ravno v času uvedbe naslednje generacije konzol serije Xbox od Microsofta in Sonyjeve PlayStation 5 (PS5) ter od Nvidijinih grafičnih kartic serije RTX 30. Nove naprave oddajajo videoposnetke v ločljivosti 4K z 120 sličicami na sekundo (na kratko 4K120) ali celo v 8K z do 60 Herci (8K60) s polno barvno ločljivostjo in povečanim kontrastnim razponom (HDR) prek HDMI 2.1.

Kot poroča trenutna številka ct 23/2020 , sum okvare proizvajalca čipov Panasonic Solutions (medtem ga je prevzela Nuvoton Technology) zagotavlja, da bodo glede na trenutno stanje vsi sprejemniki, združljivi s HDMI 2.1, Denon, Marantz in Yamaha videoposnetkov v teh izjemno visokih ločljivostih nezmožni prenesti sliko na televizor brez napak pri nekaterih predvajalnikih. Televizijski zaslon ostane črn zaradi napake HDMI 2.1 .

Po raziskavi ct ta težava vpliva tudi na modele sprejemnikov, ki so trenutno še v razvoju - mednje naj bi spadali tudi težko pričakovani modeli Avantage iz Yamahe. Onkyo / Pioneer in Sony naj bi omenjene čipe HDMI kupila tudi pri podjetju Panasonic Solutions; ta podjetja še niso napovedala nobenega AV sprejemnika s HDMI 2.1.

Vzorec napake
Potem ko je že pri prejšnjem preizkusu ct v povezavi z grafično kartico Nvidia RTX 3080 in novim modelom televizorja Samsung. Izkazalo se je, da je "Dirt 5" brez težav tekla na televizorju LG CX9 z neposredno povezavo v 4K120. HDR pa ni prenesen s konzole na televizor, kot je oglaševan. Prenos videa oz. slike Xbox Series X na televizijo je bil mogoč brez težav le v ločljivostih, ki ne zahtevajo HDMI 2.1.

Podobne težave so se pojavile s kartico Nvidia RTX-3080 - tudi tu televizor, povezan prek AV sprejemnika, ni dal slike 4K s 120 herci in HDR. Pri PS5 bi prenos moral delovati v skladu z informacijami ct; ampak ct do zdaj tega ni mogel preveriti.

Ker Yamaha za svoje naprave uporablja isti nabor čipov, bodo verjetno prizadete tudi njene naprave. Družba je v sporočilu za javnost objavila, da je mogoče obe konzoli naslednje generacije hkrati priključiti na nove AV sprejemnike, zahvaljujoč več vhodom HDMI 2.1. Nova sprejemnika Denon in Marantz imata samo en vhod HDMI 2.1.

Upamo, da je napaka softwarske narave in bo moč napako odpraviti znotraj posodobitve. V kolikor to ne bo možno je potrebno počakati na revizije strojne opreme. Kaj to pomeni za igranje na 120HZ še ne vemo...


Novica: Napaka v čipih HDMI 2.1: prizadeti AV sprejemniki, konzole naslednje generacije in grafične kartice


valentinoskata
PSN IDvalentinoskata
Odgovorjeno: 27.10.20 18:39 

meni je na marantzu crkno hdmi, sicer 2.0 pa ze tek na knap ma vhodov

ostale novice