Spletna mesta DOBER.SI uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, shranjenvanja osebnih izbir, obiskov in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>


Kako podpreti portal

TOŽBA SONYIJU ZARADI PREVISOKIH CEN

Prikazano: 1816 Objavil: raiden92 Objavljeno: 23.08.22 16:50

Zoper Sony je bila na sodišče za konkurenco v Veliki Britaniji vložena tožba v vrednosti 5,9 milijarde dolarjev zaradi visokih cen digitalnih iger, ki jih Sony postavlja v svojem Playstation Store. Tožnik trdi, da Sony zlorablja svoj položaj kot izključni prodajalec digitalnih iger za svoje konzole.

Tožnik v svoji tožbo med drugim tudi navaja, da so potrošniki preplačevali nakupe v Playstation Store, saj naj bi Sony imel pri vsaki prodaji 30 odstotno provizijo. Igralniška industrija naj bi presegla televizijsko in glasbeno industrijo in mnogi potrošniki naj bi se zanašali na igre z namenom družbenega povezovanja. Ravnanja Sony naj bi najbolj bremenila milijone potrošnikov, ki Sonyjevih iger ne morejo privoščiti. Teza tožbe je v tem, da je Sony skoraj monopolni prodajalec digitalnih produktov za Playstation in svoj položaj izrablja na način, da potrošnikom postavlja nepoštene cene. Glede na to, da digitalnih iger za Playstation praktično ni mogoče kupiti drugje kot na Playstation Store, naj bi bil potrošnik odvisen od cen, ki so določene v Playstation store. Po besedah pooblaščenke tožnika Natashe Pearman naj bi Sony razvil proti-konkurenčno strategijo, ki naj bi predstavljala kršitev varstva konkurence. Sony naj bi svoj prevladujoč položaj izkoristil tako, da bi za prodajo iger na svojih platformi zahteval 30 odstotno provizijo od proizvajalcev, kar je podlaga za visoke cene iger.

Okvirna škoda na posameznika v zadnjih šestih letih znese približno od 79 do 664 dolarjev ne upoštevajoč morebitne obresti, ki se zahtevajo s predmetno tožbo. Do morebitne odškodnine so upravičeni vsi v Veliki Britaniji, ki so v Playstation Store opravili nakup po 19. 8. 2016.

V javnosti so se že pojavila mnenja, ki postavljajo utemeljenost tožbe pod vprašanj. Glavni argumenti, ki govorijo proti tožbi so v tem, da potrošnike nihče ne sili, da kupijo igre prek Playstation Store, saj je še vedno mogoče kupiti fizično kopijo iger, ki ni vezana na cene, kot so navedene na Playstation Store. Nadalje naj bi bila 30 odstotna provizija povsem običajna v igralniški industriji, zato ni povsem jasno, zakaj je tožen izključno Sony. V zvezi s tem velja poudariti tudi, da je bila podobna tožba proti Sonyju vložena tudi v ZDA, kjer je bila zavrnjena, saj tožnik ni ustrezno zatrjeval protikonkurenčnega ravnanja. Slednje bo vsekakor izziv tudi za tožnike v konkretni zadevi.

Kaj menite vi, ali je tožba utemeljena, ali bi morale biti igre v Playstation store cenejše?

Prispevek je povzet po članku Ryana Dinsdala na https://www.ign.com/articles/sony-being-sued-for-5-billion-over-playstation-store-prices, Ed Nightingale na: https://www.eurogamer.net/sony-sued-for-5bn-for-ripping-people-off-on-playstation-store in Dan Papscun na: https://news.bloomberglaw.com/antitrust/sony-gets-court-to-toss-video-gamers-playstation-antitrust-suit.


Novica: TOŽBA SONYIJU ZARADI PREVISOKIH CEN


Sajkek
Odgovorjeno: 24.08.22 12:26 

pravilno, ker sem opazil da jaz tudi prek UK, kaj kupim, pa da dobim kaj nazaj haha...

no, drugače pa blef, noben nobenmu roke ne zvija da je potrebno kupovat. Raja sama kriva, ki se pusti cuzat. Ne kupiš, ne igraš in greš ven na zrak.


kmetek
Odgovorjeno: 24.08.22 13:43 

seveda je utemeljeno.

vseh iger ni na voljo v fizični obliki, zato se SONY naj neha sprenevedati !!!!!!!!!!


Sajkek
Odgovorjeno: 24.08.22 13:46 

BS, če ni v fizični obliki, je pa cena taka kot je za tisti digitalni krap.

ostale novice